Verkeersborden oefenen

Verkeersborden oefenen kun je gratis doverkeersborden oefenenen via oefentoets.com. De oefentoetsen bevatten de meest voorkomende verkeersborden in Nederland. Het zijn niet alleen verkeersborden maar ook wegbewijzering en wegbebakeningen. De verkeersborden worden ingedeeld in verschillende categorieën. De oefentoetsen op de pagina worden op dezelfde wijze ingedeeld. Vervolgens kun je de verkeersborden oefenen met de proefexamens.

Voor de meest relevante en actuele informatie over de verkeersregels raden wij jou aan om de handleiding verkeersborden en verkeersregels in Nederland te lezen.

Maak vervolgens de gratis oefenvragen: Auto theorie oefenen

Indien je een onjuiste of onduidelijke vragen aantreft in de oefentoetsen dan verzoeken wij jou om dit via het contactformulier te melden. Succes met oefenen!

Deel deze pagina aan de linkerzijde, of like ons op Facebook. Succes met verkeersborden oefenen!

 

Gratis verkeersborden oefenen

 

Soorten verkeersborden

Er zijn vijf soorten verkeersborden. De vorm en kleur geven aan wat voor soort verkeersbord het is. Het teken op een bord vertelt je de rest.
 
1. ‘Je mag hier niet…’ borden
Deze borden zijn rond met een rode rand. Wat je niet mag, zie je aan het symbool op het verkeersbord.
 
2. ‘Je moet hier…’ borden
Een blauw rond bord. Wat je hier moet, zie je aan het symbool op het verkeersbord.
 
3. ‘Pas op…’ borden
Deze borden zijn driehoekig met de punt naar boven en met een rode rand. Waarvoor je moet oppassen, zie je aan het symbool op het bord.
 
4. ‘Kijk, hier is…’ borden
Een vierkant of rechthoekig en blauw bord. Wat hier is, zie je aan het symbool op het bord.
 
5. Voorrangsborden
Deze borden hebben geen vaste vorm of kleur. Ze geven aan wie voorrang moet geven of krijgen op een kruispunt. De voorrangsborden gelden alleen voor bestuurders.
 
Als er geen symbool van een ‘Je mag hier niet’… en ‘Je moet hier’…bord staat, geldt het bord voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers. Alleen als er een voetganger op het bord staat, geldt het bord ook voor voetgangers.

Verkeersborden snelheid

Verkeersborden snelheid zijn opgenomen in categorie A. Er zijn snelheidsborden met een gebod, dit is het witte ronde bord met een rode rand. En je hebt de kijk hier is borden. Dit is een blauw vierkant bord en geeft een adviessnelheid aan. Daarnaast heb je nog het witte ronde bord, die aangeeft dat de snelheidsbegrenzing niet meer van toepassing is.

Oefenvragen snelheid

Verkeersborden voorrang

Verkeersborden voorrang zijn opgenomen in categorie B.  In het verkeer moet voorrang de verkeersstroom regelen om aanrijdingen te voorkomen. Voorrang is hier geen recht om te krijgen, maar juist een plicht om te verlenen. In Nederland wordt voorrang in het verkeer geregeld met verkeersborden en/of haaientanden. Bij het ontbreken van verkeersborden zijn er een aantal standaard regels: aan bestuurders van rechts dient voorrang te worden verleend, bij een kruising van verharde wegen.

Oefenvragen voorrang

geslotenverklaringVerkeersborden geslotenverklaring

Verkeersborden geslotenverklaringen zijn opgenomen in categorie C.  Een verkeersbord met geslotenverklaring is meestal een wit bord met een rode rand en daarnaast een teken op het bord. Daarnaast zijn er ook vierkante blauwe borden mogelijk. Een geslotenverklaring geeft aan dat je op een bepaald punt met een bepaald voertuig (of voetganger/fietser) niet door mag rijden.

Oefenvragen geslotenverklaring

Verkeersborden rijrichting verkeersborden rijrichting

Verkeersborden rijrichting zijn opgenomen in categorie D.  Een verkeersbord met rijrichting is een rond blauw bord met witte pijlen. Dit zijn gebodsborden, wat betekent dat je een bepaalde rijrichting moet volgen.

Oefenvragen rijrichting

Verkeersborden parkeren en stilstaanparkeerverbod

Verkeersborden parkeren en stilstaan zijn opgenomen in categorie E.  Een verkeersbord met parkeren en stilstaan zijn blauwe borden. Dit kan zowel een rond als een rechthoekig bord zijn. Een rond bord geeft een verbod aan. Een rechthoekig bord is een “je mag hier” bord.

Oefenvragen parkeren en stilstaan

Verkeersborden overige geboden en verbodenverkeersborden overige geboden en verboden

Verkeersborden overige geboden en verboden zijn opgenomen in categorie F.  Een verkeersbord met overige geboden en verboden meestal rond met een rode rand. Een rond bord geeft een verbod aan.

Oefenvragen geboden en verboden

Overige verkeersborden oefenen

Oefen de overige categorieën verkeersborden.

Oefenvragen overige verkeersborden