Basisveiligheid VCA

Basisveiligheid VCA

VCA staat voor:

Veiligheid, gezondheid, milieu (VGM)                                      Bekijk hier de VCA VOL proefexamens
Checklist
Aannemers

Basisveiligheid VCA (B-VCA)

Wanneer je ergens werkt wil je dit natuurlijk op een veilige en gezonde plek kunnen doen. Misschien wil je zelfs wel graag dat het bedrijf meer aandacht besteed aan veiligheid, gezondheid en het milieu. Om ervoor te zorgen dat bedrijven zich hier juist mee bezig gaan houden is er een VCA-certificering ingevoerd.

Wat is een VCA?

Maar waar staat VCA eigenlijk voor? De V staat voor veiligheid, gezondheid en milieu. De C in VCA staat voor checklist en de A staat voor aannemers. Een VCA is meer dan alleen een checklist. Het is namelijk een veelzijdig en uitgebreid programma dat je bedrijf helpt op veilig en gezond en milieuvriendelijk te werken. Op deze manier willen ze er voor zorgen dat er minder ongevallen gebeuren op het werk.

Basisveiligheid VCA (B-VCA)

Een Basisveiligheid VCA is een veiligheidsdiploma voor veilig en gezond werken. De Basisveiligheid VCA staat voor VGM Checklist Aannemers en Basisveiligheid. Wanneer er wordt gekozen voor dit VCA is dit voor uitvoerende werknemers zonder een leidinggevende rol in hun werk. Wanneer een werknemer beschikt over dit diploma, tonen zij aan dat ze de basiskennis van veiligheid en gezond werken beheersen. Dit houdt in dat ze bekend zijn met de Arbowet- en regelgeving, maar ook het herkennen van onveilige situaties en handelingen en het voorkomen van arbeidsongevallen. Dit is dan ook vaak de reden waarom er wordt gekozen voor een Basisveiligheid VCA. Voorkomen dat er ongevallen gaan gebeuren. Er wordt dan ook vaak gekozen voor dit soort diploma’s wanneer er risicovolle werkzaamheden verricht moeten worden.

Oefenvragen VCA

Wanneer er een examen gemaakt moet worden om het basisveilig VCA te behalen, is het natuurlijk fijn om een oefenvragen te maken. Wij beschikken over een aantal oefenvragen over het basisveiligheid VCA met verschillende soorten vragen en onderwerpen. Zo kan je je makkelijk voorbereiden op het examen. Per onderwerp kan er getoetst worden, zodat je direct weet welke onderwerpen je wel en/of niet begrijpt. Wanneer de vraag beantwoord is, wordt direct het juiste antwoord getoond. Zo zie je of het antwoord juist is of juist niet. De VCA oefenvragen bestaan uit 9 onderwerpen met minimaal 10 vragen per onderwerp.

Een goede manier om het te oefenen is om de oefenvragen een aantal keer door te nemen, zodat de stof goed in je hoofd blijft zitten.

VCA oefenvragen

Proefexamen VCA

Uiteraard hoort er nadat je de oefenvragen hebt behandeld ook een proefexamen bij. Bij het proefexamen basisveiligheid VCA toets je of je de VCA lesstof helemaal begrijpt. Er zijn meerdere proefexamens en deze bestaan uit 10 vragen die je in minimaal 15 minuten moet beantwoorden.

Wanneer je het VCA proefexamen hebt afgerond krijg je jouw resultaat te zien en kan je de vragen doornemen met de juiste antwoorden.

VCA proefexamen
Like en deel

Ben je tevreden over deze gratis proefexamens?

Maak gebruik van de likebox aan de rechterkant  of deel deze pagina via de social media door gebruik te maken van de buttons aan de linkerkant.

Thuisstudie B-VCA

Wanneer je nog niks van de stof afweet, is het natuurlijk lastig om de oefenvragen al door te nemen en/of een proefexamen te maken. Het is daarom altijd fijn om van te voren goed de stof door te nemen, zodat de oefenvragen en de proefexamens vlekkeloos verlopen.

Wanneer jij je Basisveiligheid VCA wilt behalen is er een thuisstudie VCA beschikbaar. Deze kan je al kopen voor slecht €87,-. Het neemt niet veel tijd in beslag, want binnen een korte periode leer je alles om het Basisveiligheid VCA te behalen. Wanneer je de stof goed onder de knie hebt, kan je de gratis oefenvragen en gratis proefexamens maken, om te kijken of je de stof echt goed kent.

Thuisstudie B-VCA

Samenvatting Basisveiligheid VCA

Wanneer je echt weinig tijd hebt om de stof te leren, maar toch graag het examen wilt halen, kan je ook gebruik maken van de B-VCA 2019 samenvatting. Hierin wordt alles duidelijk beschreven en deze is ook nog eens makkelijk door te nemen. Op deze manier kan je snel alle stof goed en duidelijk doornemen. Wanneer je de samenvatting goed hebt doorgenomen, kan je de oefenvragen en de oefenexamens maken. Op deze manier kan je direct zien of je de samenvatting goed hebt begrepen.

Samenvatting B-VCA

Waar bestaat het Basisveiligheid VCA examen uit?

Wanneer je het examen gaat maken is het natuurlijk wel fijn om vooraf te weten wat je kan verwachten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je ook hoe jij je voor moet bereiden. Uiteraard zie je met de oefenvragen en de oefenexamens al hoe het examen er een beetje uit komt te zien. Maar hieronder lees je nog een keer wat je kan verwachten in het examen en wat de inhoud is van het examen.

 • Het examen bestaat uit 40 vragen
 • Je hebt 40 minuten de tijd voor het examen
 • 29 vragen moeten goed worden beantwoord, om het examen te halen

De inhoud van het examen vind je hieronder:

 1. VCA en wetgeving
 2. Risico’s en preventie
 3. Brand en explosie
 4. Gevaarlijke stoffen
 5. Arbeidsmiddelen
 6. Bijzondere werkomstandigheden
 7. Elektriciteit
 8. Preventie

Dit is hoe het examen er uit gaat zien en welke onderwerpen je kan verwachten in het Basisveiligheid VCA examen.