Samenvatting SVH sociale hygiene 2020

Samenvatting SVH sociale hygiene

ISBN 9789052113555 (vorige ISBN: 9789052112770)

 

Download de samenvatting SVH sociale hygiëne 2020 en ontvang direct na het afrekenen een e-mail met de download link. De samenvatting is gebaseerd op de eindtermen SVH en beoordeeld met 4,4/5 sterren op basis van meer dan 50 beoordelingen. Gebruik de samenvatting om de lesstof te begrijpen en toets vervolgens met behulp van de oefenvragen en oefenexamens op deze website of je de lesstof hebt onthouden.

Samenvatting sociale hygiëne                     Gratis proefexamen sociale hygiene

 

Bestel jij liever het studieboek sociale hygiëne dan kun je dit voordelig doen via de Studystore.

samenvatting svh sociale hygiene

Samenvatting SVH sociale hygiene 2020

Hygiëne is afkomstig van Hygieia, dit betekent ‘de godin van de reinheid en gezondheid’. Het woord sociaal betreft ‘de samenleving’ (maatschappij) en daarmee worden de mensen om ons heen bedoeld.

Definitie sociale hygiëne
Met sociale hygiëne wordt bedoeld dat mensen respect hebben voor elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid en daarnaast rekening houden met elkaar.

Waarom sociale hygiëne?

Het samenkomen van mensen, gezelligheid en ontspanning gaat vaak samen met eten en drinken. Teveel alcohol kan op langere termijn schade veroorzaken, waardoor zowel lichamelijke klachten als maatschappelijke problemen kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen bestaat de Drank- en horecawet , waardoor eisen aan de kennis van de leidinggevende op gebied van sociale hygiëne zijn gesteld. Een leidinggevende moet het volgende weten:
1. Invloed van alcohol op lichaam en geest (en combineren met drugs of medicijnen).
2. Alcoholmisbruik en de verslaving.
3. Wet- en regelgeving van alcohol.
4. Kansspelautomaten en gokverslaving.

Sociale hygiëne is een verplicht hulpmiddel voor leidinggevende om verantwoord alcohol te schenken.

Waarden en normen

De waarden en normen worden van jongs af aan aangeleerd door de omgeving waarin wij leven (samenleving). Dit is bijvoorbeeld thuis, op school, op het werk of via de televisie, waardoor deze omgeving ons referentiekader is. Sociaal gedrag is elkaar respecteren op basis van normen en waarden.

Gedragsregels

Een waarde is dat wat iemand nastreeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn: eerlijk zijn, lief en zorgzaam zijn, delen van materialen of niet roken. Elk individu heeft in principe zijn eigen waarde en kan deze zelf bepalen. Een norm of fatsoensnorm is datgene zoals dat in onze cultuur is bepaald en dit kan bijvoorbeeld zijn geen voeten op de bank, opstaan voor ouderen in de tram of niet voordringen. De normen zijn ‘in principe’ voor elke Nederlander als vanzelfsprekend. Uiteraard kunnen er wel verschillen bestaan, zoals bijvoorbeeld dat de één drinkt uit een glas en de ander uit een fles. De waarden die bestaan vormen de normen en zijn daarom concrete gedragsregels.

Download de samenvatting SVH sociale hygiëne 2020.

Samenvatting SVH sociale hygiene 2017Samenvatting SVH sociale hygiene 2020