Vol VCA

VOL VCA-certificaat

Wanneer je een leidinggevende functie hebt , is daar een speciaal VCA-certificaat voor. Dit is namelijk het VOL VCA-certificaat.

Wanneer jij een VOL VCA-diploma hebt laat jij aan de werknemers die jij leiding geeft en de opdrachtgevers zien dat jij basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu kunt toepassen. Wanneer je over deze basiskennis beschikt, zal je merken dat het je eigen veiligheid vergroot maar natuurlijk ook van de werknemers waar jij leiding aan geeft.

Maar ook ben je bekend met de wet- en regelgeving en weet je gevaarlijke situaties te herkennen en weet jij hoe je moet handelen. Uiteraard weet je dan natuurlijk ook hoe je deze het beste kan voorkomen. Met een VOL VCA-certificaat ben jij ook nog eens het aanspreekpunt voor opdrachtgevers, management en medewerkers.

Waarom heb je een VOL VCA-diploma nodig?

Wanneer je ervoor kiest om je VOL VCA-diploma te gaan halen, is dat zeker een goede keuze. Het neemt veel voordelen mee voor de werknemers waar jij leiding aangeeft, maar ook erg veel voordelen voor jezelf.

Jij beschikt namelijk over de basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu en deze kan jij doorgeven aan de werknemers waar jij leiding aan geeft. Je weet hoe je ongevallen moet voorkomen en hoe je moet handelen wanneer er zich een ongeval voordoet. Op deze manier ontstaat er een veilige werkomgeving, niet alleen voor jezelf, maar uiteraard ook voor de werknemers die onder jouw vallen.

Maar nog een goede reden om je VOL VCA-certificaat te halen is, omdat opdrachtgevers graag willen dat bedrijven dit hebben. Opdrachtgevers kunnen op deze manier zien of het bedrijf het belangrijk vindt om gezond, veilig en milieuvriendelijke te werk te gaan. Een opdrachtgever wil natuurlijk ook niet dat er ongelukken gebeuren en wil er ook graag voor zorgen dat elke werknemer gezond blijft.

Proefexamen VOL VCA

Een VOL VCA proefexamen maken, voordat je het echte examen gaat maken is natuurlijk wel fijn. Wij beschikken over verschillende soorten proefexamens die je goed voorbereiden op het echte examen. Deze proefexamens kunnen jou goed laten zien of de stof goed begrijpt en of jij klaar bent voor het echte examen. Uiteraard zijn deze proefexamens gebaseerd op de onderwerpen uit het echte examen en daarom laat het een goed beeld zien van hoe het echte VCA examen eruit gaat zien.

Wanneer je klaar bent voor het echte VOL VCA examen zul je 70 vragen moeten beantwoorden in 75 minuten. Wanneer je 45 vragen of meer juist hebt beantwoord, heb je het examen gehaald. Het examen bestaat uit verschillende onderwerpen en vraagvormen. Bij verschillende vraagvormen moet je denken aan meerkeuzevragen of open vragen.

Hoe ziet de inhouden van het examen eruit?

  • Regelgeving en veiligheidsregels, veilig werken, overleg en inspecties en preventie;
  • De werkplek, persoonlijke beschermingsmiddelen, arbeidsmiddelen, specifieke werkzaamheden en omstandigheden;
  • Gevaarlijke stoffen, elektriciteit en straling en brand en explosie;
  • Ongevallen en noodsituaties.

Welke stappen moet je volgen om je diploma te behalen?

Wanneer jij graag je VOL VCA-diploma wilt halen, kan je een aantal stappen volgen, om zo met succes je examen te behalen. Hieronder lees je 6 stappen die je makkelijk kan volgen, om zo met succes voor het examen te slagen. Uiteraard zijn niet alle 6 de stappen relevant voor iedereen.

Stap 1: Gesprek met je werkgever

Wanneer jij een VOL VCA-certificaat wilt behalen, zal je dit waarschijnlijk voor je werk gaan doen. Misschien heeft je werkgever dit wel gevraagd aan jou, of heb je vaak te horen gekregen dat opdrachtgevers dit graag willen. Het is daarom verstandig om te gaan overleggen met je werkgever of het inderdaad zin heeft dat jij dit examen gaat doen.

Je moet gaan overleggen met je werkgever hoe jij de studie gaat volgen. Dit kan namelijk op verschillende manieren, denk aan thuisstudie of een opleiding volgen.

Stap 2: Thuisstudie of opleiding?

Wanneer je goed hebt overlegd met je werkgever, kan je gaan kijken hoe jij het beste kan gaan leren voor het examen. Misschien vind jij het juist wel fijn om een opleiding te volgen of leer je toch liever zelf. Er zijn genoeg opties te vinden op het internet, maar het is natuurlijk belangrijk dat je dit goed uitzoekt.

Stap 3: Leren

Wanneer je hebt gekozen voor een opleiding of een thuisstudie, is het belangrijk dat je dit gaat volgen. Voor beide moet je goed leren en je goed voorbereiden op het examen. Wanneer je een thuisstudie gaat doen, is het belangrijk dat je thuis goed gaat leren en met een opleiding er altijd goed bij blijft.

Stap 4: Examen maken

Als je goed hebt geleerd en de stof goed in je hoofd hebt zitten, kun je beginnen aan je examen. Vaak wanneer je een opleiding volgt, kan je opleider jou vaak inschrijven voor een examen. Wanneer je een thuisstudie volgt heb je geen opleider en zal je dit dus zelf moeten doen. Je kan je makkelijk inschrijven voor het examen bij een erkend examencentrum.

Stap 5: Diploma registreren

Heb jij je examen gehaald? Super goed natuurlijk! Je uitslag wordt als het goed is automatisch geregistreerd. Dit houdt in dat jouw diploma online te vinden is en werkgevers en opdrachtgevers kunnen deze dus makkelijk vinden.

Stap 6: Herexamen

Helaas is je VOL VCA-diploma maar 10 jaar geldig en daarom zul je na die 10 jaar weer een herexamen moet doen. Dit moet jezelf in de gaten houden. Het is daarom belangrijk dat je af en toe controleert of je certificaat nog wel geldig is.

VOL VCA

De theorie VOL VCA omvat verschillende relevante aspecten ten aanzien van veiligheid, gezondheid en milieu. Als operationeel leidinggevende met een VOL VCA diploma kan er toezicht gehouden worden op de veiligheid van medewerkers, kan de leidinggevende instructies geven aan medewerker en worden er voorstellen gedaan om de veiligheid binnen het bedrijf te verbeteren.

Een operationeel leidinggevende is bekend met de verplichtingen vanuit de Arbowet, Europese richtlijnen en milieuwetgeving. Het is de taak van de leidinggevende om medewerkers uitleg te geven omtrent de van toepassing zijnde wet- en regelgeving. Door informatieverstrekking wordt de veiligheid bevorderd.

VOL VCA betekent meer. Een VCA gecertificeerde levert een positieve bijdrage aan de uitvoering van het veiligheidsbeleid. Het is een voorbeeld rol waarbij continue verbeteringen doorgevoerd worden. Met elkaar een prettige en veilige werkomgeving creëren en behouden.

Binnen een bedrijf doen zich risico’s voor. Iedereen binnen het bedrijf moet een bijdrage leveren om deze risico te verminderen en passende maatregelen te nemen. Of dit met de Laatste Minuut Risico Analyse wordt bereikt of het verbeteren van het beleid, het is de taak van de operationeel leidinggevende om dit uit te dragen.

Start direct met een gratis VOL VCA proefexamen.

 

VOL VCA