VCA proefexamen

Het VCA examen is een multiple choice toets van 40 vragen waarvan je er 28 goed moet beantwoorden binnen 60 minuten. Door een VCA proefexamen te maken leer je de theorie en de vraagstelling, waardoor je kunt slagen voor  het basisveiligheid VCA examen.

Heb je de theorie nog niet geleerd? Bestel dan eerst het e-book B-VCA theorieboekje. In dit e-book is de lesstof voor het B-VCA proefexamen volledig beschreven. Het VCA proefexamen is van toegevoegde waarde voor cursisten en medewerkers die al een VCA certicaat hebben en de theorie willen herhalen.

 

 

Start het VCA proefexamen

 

VCA proefexamen oefenen

Het VCA proefexamen 2021 is altijd actueel en gebaseerd op de lesstof. Het oefenexamen voldoet aan de eind- en toetstermen die gelden in 2021. Ieder proefexamen VCA bestaat uit 40 vragen die je in 60 minuten moet beantwoorden. Heb je 28 of meer vragen goed beantwoord? Dan ben je geslaagd en waarschijnlijk helemaal klaar voor je officiële examen! Heb je toch nog veel fouten gemaakt? Dan raden we aan om nog meer te oefenen met de VCA proefexamens en oefenvragen op deze site.

VCA examen nieuwe stijl

Sinds 2017 zijn er een aantal zaken veranderd in de VCA test. Het examen bestaat tegenwoordig uit verschillende soorten vragen. Bovendien wordt niet alleen getest of je voldoende weet over veiligheid en gezondheid in de werkomgeving, maar óók of je weet hoe je de theorie in de praktijk kunt toepassen. Iedereen die al eens een VCA examen heeft afgelegd en dit al enige tijd gelden is, raden wij aan om het VCA oefenexamen nog een keer te doen om zo te wennen aan de nieuwe vraagstelling.

VCA proefexamen

Veel oefenen met oefenvragen en gratis proefexamens helpt om de vraagstelling onder de knie te krijgen en de lesstof beter te onthouden. Handig, want zo ga je goed voorbereid naar je VCA examen. Maar misschien nóg belangrijker: het helpt je om je werk veilig en gezond uit te voeren!

VCA proefexamen

Waar kan ik VCA examen doen?

Er zijn verschillende aanbieders voor het VCA examen. Deze examinatie locaties zijn verspreid over heel Nederland en het examen wordt met een computer of laptop afgenomen. De prijzen starten per examen voor VCA Basis, VOL of VIL VCU vanaf € 67,50. Het belangrijkste is dat je een locatie in de buurt zoekt, zodat je uitgerust op het examen komt.  Op de meeste locaties wordt het VCA examen minimaal één keer per maand afgenomen

Hoe moeilijk is een VCA examen?

Het VCA examen is op MBO niveau en is voor de meeste cursisten haalbaar. Het belangrijkste is dat je het VCA examen goed voorbereid. Met het Theorieboek B-VCA en een VCA proefexamen is een belangrijke stap gezet naar het behalen van het VCA examen.

Hoelang duurt een VCA cursus?

Met het theorieboek VCA basis en een VCA proefexamen is het mogelijk om binnen een dag het examen te behalen. Dit betekent dat je wel ervaring hebt binnen werken in risicovolle omgevingen en enigzins ervaring hebt met praktijksituaties veiligheid op het werk. Bij het werken in de praktijk krijg je al veel theorie VCA mee en kun je makkelijker de cursus doorlopen.

Kan ik online VCA examen doen?

Nee, het VCA examen kun je niet online doen. Het VCA examen kan in één van de vele landelijk erkende toetslocaties afgelegd worden. In alle delen van Nederland worden regelmatig VCA examens afgenomen op een computer of laptop.

Oefenen voor een VCA examen kan met een VCA proefexamen onderaan deze pagina.

Hoe gaat een VCA examen in zijn werk?

Heel eenvoudig. Je schrijft je in via één van de toetscentra en maakt een afspraak op een locatie in Nederland op een bepaalde datum en tijdstip. Je zorgt dat je op tijd komt op deze locatie.

Voordat het examen start krijg je instructies van de ‘examinator/toezichthouder’.  De cursisten moeten zich met een paspoort of legitimatiebewijs identificeren. Via een computer of laptop moet je inloggen met een persoonlijke code. Het examen start op het afgesproken tijdstip en er gaat een teller lopen (voor VCA basis 60 minuten). Beantwoord de vragen of sla een vraag over als je deze niet direct weet. Als je alle vragen beantwoord hebt kun je alle  vragen nogmaals doornemen.

Je kan een keuze maken de volledige tijd te gebruiken maar het is ook mogelijk om je gereed te melden. De uitslag volgt direct. De examinator/toezichthouder kijkt met jou mee. De uitslag wordt genoteerd.

Ben je geslaagd dan ontvang je binnen 2 weken een diploma VCA!

Wat is een VCA bewijs?

Met een VCA bewijs wordt bedoeld dat je een VCA diploma in bezit hebt. Jij bent persoonlijk geslaagd voor het VCA examen. Met dit diploma kun je aantonen dat je in staat bent veilig te werken, de gezondheid van jezelf en collega’s waarborgt en rekening houdt met het milieu.

Onderaan deze pagina kun je een gratis VCA proefexamen maken.

Hoe kan ik mijn VCA halen?

VCA halen kan op verschillende manieren. Er worden klassikale lessen aangeboden, e-learnings en ook zelfstudies. Maak gebruik van de samenvatting B-VCA van Oefentoets.com en maak de online proefexamens. Met deze zelfstudie van Oefentoets.com zijn al vele cursisten jou voorgegaan. De zelfstudie methodie is het meest voordelig, daarnaast kun je studeren in de tijd dat het jou uitkomt!

Hoe kom ik aan VCA?

Hoe kom ik aan VCA is beantwoord met de voorgaande vragen en antwoorden. Maak de zelfstudie via Oefentoets.com door de samenvatting en proefexamens VCA te maken. Een examen kun je plannen via één van de vele toetscentra locaties in Nederland. Een examen is al mogelijk vanaf € 67,50.

De zelfstudie van Oefentoets.com is de voordeligste van Nederland. Voor minder dan honderd euro kun jij het diploma VCA behalen!

Wat kost een cursus VCA?

Een cursus VCA via Oefentoets.com kost € 9,95 voor de VCA basis samenvatting. Het examen VCA is vanaf € 67,50. Het tarief voor het examen is afhankelijk van de datum en de locatie. Voor minder dan honderd euro kun je een VCA diploma behalen!

Hoe kan je het beste VCA leren?

VCA bestaat uit verschillende modules:

 1. Basis
 2. VOL
 3. VIL VCU

De modules zijn gericht op een bepaalde functie binnen een organisatie.

Basis is gericht op medewerkers die operationeel werken in risicovolle omgevingen.

VOL is gericht op de leidinggevende die werkzaam zijn in risciovolle werkomgevingen.

VIL VCU is gericht op de intercendenten, dit zijn de medewerkers bij uitzendbureaus die zowel medewerkers als leidinggevende plaatsen bij een bedrijf die werkzaam is in een risicovolle werkomgeving.

Afhankelijk van de module waarvoor je een diploma VCA wilt behalen kun je nagaan welke lesstof je moet leren. Je kunt een vca basis samenvatting aanschaffen om de theorie voor VCA basis door te nemen. Met het VCA proefexamen kun je de theorie toetsen en nagaan of je klaar bent voor het officiële examen.

Hoeveel vragen heeft een VCA examen?

Het basisveiligheid VCA examen kent een tijdslimiet van 60 minuten waarbinnen totaal 40 vragen beantwoord moeten worden. Van de 40 VCA vragen moeten er 28 juist beantwoord worden om een voldoende te halen. Heb jij meer dan 28 B-VCA examenvragen  goed, dan ontvang je het B-VCA diploma.

Op het VCA proefexamen op deze pagina kun je oefenen, zodat je het aantal vragen op het VCA examen kunt beantwoorden binnen de gestelde tijd van 40 minuten.

Hoeveel fouten mag je hebben op een VCA examen?

Het VCA examen is multiple-choice en kent verschillende vraagstellingen en heeft totaal 40 vragen. Deze vragen hebben een punten aantal van 100 per vraag. Totaal kun je dus 4.000 punten scoren op het examen. Er moeten 64,5% van de vragen juist beantwoord worden om te slagen voor een examen VCA. Dit betekent dus minimaal 2.580 punten halen voor een voldoende en diploma VCA basis. Met het proefexamen VCA kun je oefenen met deze score van 28 van de 40 vragen juist beantwoorden, zodat je een indruk krijgt van wat je moet beheersen.

Na het proefexamen krijg je de uitslag te zien van het proefexamen VCA van 40 vragen. Heb je meer fouten dan moet je uiteraard meer oefenen en eventuele de samenvatting opnieuw lezen. Als je voldoendes scoort betekent dit niet dat je slaagt voor het officiële examen. Herhaal de proefexamens VCA voor een goede voorbereiding en zorg voor een hogere score dan de 28 van de 40 vragen goed.

 

Gratis VCA proefexamen 2021

Maak een gratis VCA proefexamen 2021 en behaal het certifcaat VCA binnen 24 uur. Het gratis VCA proefexamen 2021 kun je maken zonder registratie en geheel vrijblijvend. Het proefexamen VCA bestaat uit 40 vragen en hebben een tijdlimiet zoals op het officiële examen.

Wat zijn de slagingspercentages VCA?

De slagingspercentages VCA worden per kwartaal bijgehouden.  Over 2020 zijn er totaal 165.749 examens VCA afgelegd (basis, VOL en VIL).  In het eerste kwartaal van 2021 zijn er 39.031 examens VCA afgelegd.

 

Hoeveel procent slaagt voor VCA?

Het slagingspercentage verschilt per modules VCA. Over het 1e kwartaal van 2021 waren de VCA slagingspercentage als volgt:
Module Aantal cursisten Slagingspercentage
Basis 22.788 80%
VOL VCA 15.869 92%
VIL VCU 374 91%
TOTAAL 39.031

Wat voor theorie VCA?

De theorie en eindtermen van het VCA examen worden actueel gehouden door Stichting Samenwerken Voor Veiligheid. Het theorieboek basis VCA bestaat uit de volgende hoofdstukken, waarin deze eindtermen zijn verwerkt:

 

 1. VCA EN WETGEVING
 2. RISICO’S EN PREVENTIE
 3. WERKPLEK EN PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN
 4. ARBEIDSMIDDELEN
 5. BIJZONDERE WERKOMSTANDIGHEDEN
 6. GEVAARLIJKE STOFFEN
 7. ELEKTRICITEIT
 8. BRAND EN EXPLOSIES

 

 

Voorbeeld vraag VCA proefexamen

Je gaat werken met dit handgereedschap. Aan welke eisen moet dit handgereedschap voldoen?

Theorie examen oefenen VCA proefexamen

Er zijn meerdere antwoorden juist.

 1. De kettingvanger moet geplaatst zijn.
 2. Het zaagblad en de geleider moeten goed ingesteld zijn.
 3. Het elektriciteitssnoer moet achter de zaag gehouden worden.
 4. Altijd met twee handen de machine vasthouden.
 5. Vraag assistentie aan een tweede persoon indien dit nodig is.