Medisch rekenen

Online toetsen

Deze gratis oefenvragen voor het verpleegkundig rekenen helpen jou de basis vaardigheden voor berekenen in de zorg.

Begin direct!
  •  Niet goed, geld terug
  •  Begeleiding van ervaren professionals
  •  Test je kennis online

Oefentoets

Medisch rekenen

Als je werkzaam bent als verpleegkundige is medisch rekenen zeer belangrijk. Een verkeerde berekening kan leiden tot medische missers, waardoor je persoonlijk, de zorginstelling en zelfs de patiënt vervelend gevolgen kan ondervinden. Toets dus regelmatig je kennis en vaardigheden op het gebied van verpleegkundig rekenen, zodat je geen onnodige fouten maakt. Zorg ervoor dat je veel oefent, dan zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om een berekening te maken. Gebruik in de praktijk vooral ook een rekenmachine als dit het makkelijker maakt of vraag een collega of je het juiste aan het doen bent. Twijfel je nog steeds, maak de berekening op papier.

Waarom verpleegkundig rekenen?

Medisch rekenen vergroot de veiligheid van een patiënt

In de dagelijkse werkzaamheden van een verzorgende of verpleegkundige komt medisch rekenen zeer vaak terug. Rekenen maakt onderdeel uit van de dagelijkse praktijk, en is juist daarom een zeer belangrijk vak. Zo brengen personen die in de verzorging werken regelmatig een injectie toe aan een patiënt. Daarbij moet de juiste hoeveelheid vloeistof worden toegediend. De patiënt kan zeer ziek worden en in ernstige gevallen zelfs overlijden als er geen juiste berekening is gemaakt. Wie weet ben je zelf werkzaam in de zorg. Patiënten zijn afhankelijk van jouw kennis en vaardigheden op het gebied van verpleegkundig rekenen. Door de juiste berekeningen te maken verhoog je de veiligheid van jouw patiënt(en).

Inhoud van de toets

Lesstof verpleegkundig rekenen

Verpleegkundig rekenen is onderverdeeld in een aantal onderwerpen. Dit is het basis rekenen en bestaat uit breuken en procenten. Vervolgens volume, gewichten, concentraties berekenen. Het praktijk rekenen bestaat uit internationale eenheden, injecteren, druppelsnelheid van het infuus, spuitenpomp en zuurstof cilinders. De oefenvragen zijn op het niveau van MBO uitgewerkt, zodat de oefenvragen voor iedereen die werkzaam is in de zorg geschikt is. Natuurlijk kan het zijn dat je het nog niet direct begrijpt. Download dan de handleiding medisch rekenen.

Medisch rekenen

Medisch rekenen

Verpleegkundig rekenen oefenen

Het verpleegkundig rekenen wordt soms ook verpleegkundig rekenen genoemd. Via Oefentoets.com kun je gratis verpleegkundig rekenen oefenen, zodat je kunt toetsen of je de lesstof beheerst. De lesstof wordt in iets meer dan 20 stappen doorlopen, waardoor je vanaf de basis tot en met praktijk medisch rekenen wordt voorbereid op het examen. Wellicht is het doorlopen van deze gratis oefenvragen niet voldoende, dus probeer via je onderwijsinstelling een proefexamen te verkrijgen, zodat je een indruk krijgt van het werkelijke examen dat je daar moet afleggen. Wees ook vooral niet terughoudend in het vragen aan collega’s of ze je kunnen helpen, er is vast wel een collega die jou kan helpen. Succes met het medisch rekenen!