Verpleegkundig rekenen

Deze gratis oefenvragen voor het verpleegkundig rekenen  helpen jou de basis vaardigheden voor berekenen in de zorg. De oefenvragen zijn op het niveau van een verpleegkundig MBO 3 en MBO 4 afgestemd. Vanzelfsprekend is het zinvol om ook als HBOer of als je al werkzaam bent in de zorg om deze oefenvragen te doorlopen. Het berekenen kan altijd van pas komen in de praktijk en daarnaast kun jij ook startende collega’s helpen met het maken van berekenen.

Verpleegkundig rekenen

Stappenplan verpleegkundig rekenen

De onderstaande oefenvragen verpleegkundig rekenen dienen vanaf het begin doorlopen te worden, zodat je start met de basis en doorwerkt naar het berekenen van de verschillende modules: zuurstof berekenen, verdunningen berekenen en druppelsnelheid infuus.

Het stappenplan begint met het schatten en berekenen. Dit is de basis zoals optellen, aftrekken en vermenigvuldigen. Vervolgens komt het metrieke stelsel aan bod. Bij stap 3 en 4 worden de breuken, procenten en promillages behandeld. Nadat de basis berekeningen zijn doorlopen kun je verder gaan met de eerste stappen naar het praktijkrekenen.

Verhoudingen berekenen

Verhoudingen komen vaak voor. Bijvoorbeeld de prijs van een komkommer bij de Jumbo is twee keer zo duur als bij de Aldi. Of je kookt voor 8 personen en hebt een recept voor 4 personen. Ook bij het verdelen of toedienen van medicijnen zijn verhoudingen van belang.

Concentreren, verdunnen en mengen berekenen

Bij het toedienen van medicijnen is het belangrijk dat de juiste hoeveelheden in de juiste substantie wordt toegediend. Het verkeerd berekenen en toedienen kan vervelende gevolgen hebben voor de patiënt, waardoor nare bijwerkingen ontstaan of doordat de medicijnen niet de werking krijgen die het zou moeten hebben.

Zuurstof berekenen

Een zuurstoffles staat onder druk, waardoor er meer zuurstof in de fles past dan de inhoud van de fles. De hoeveelheid druk van de fles wordt “bar” genoemd. Hoe hoger het aantal bar, des te meer zuurstof er in de fles past. De formule van zuurstof is ziet er als volgt uit:

De druk (Bar) x de inhoud van de fles (cilinder) = hoeveelheid zuurstof in de fles.

Druppelsnelheid infuus

In de laatste module worden praktijkvoorbeeld uitgewerkt en komt onder ander de druppelsnelheid van het infuus aan de orde.

Start direct met oefenen en selecteer onderaan de eerste module. Succes met oefenen!