Financiële ondernemingen in Nederland hebben toezicht nodig. Dat is bij de wet zo bepaald, onder meer om misstanden en valse concurrentie te voorkomen. De economische crisis van 2007 drukte ons met de neus op het belang hiervan. Voor mensen die werken in de financiële sector heeft deze wet bepaalde gevolgen, waarom het behalen van een Wft Basis certificaat.

De Wet op het financieel toezicht, kortweg Wft, regelt dat toezicht. De wet is ingegaan op 1 januari 2007 met als doelstellingen inzichtelijkheid, doelgerichtheid en marktgerichtheid. De Wft stelt bepaalde eisen aan iedereen die werkt binnen de financiële dienstverlening. Of dat nu bijvoorbeeld als baliemedewerker bij een bank is of telefonische helpdeskmedewerker bij een verzekeraar. Om daar aan te kunnen voldoen heb je minimaal een Wft Basis certificaat nodig. Heb je die niet, dan mag je in veel gevallen niet werken binnen de financiële sector.

Relevant en actueel

Een opleiding Wft Basis zorgt er voor dat je alle relevante en actuele kennis hebt om klanten advies te geven over financiële diensten en klantvragen te behandelen. Alle takken van de financiële dienstverlening komen voorbij in de Wft Basis: sparen, beleggen, schade, verzekeringen, krediet en pensioen. Wil je verder in de financiële dienstverlening dan kan je na de Wft Basis je kennis uitbreiden door dieper op bepaalde onderdelen in te gaan met bijvoorbeeld Wft Schadeverzekering of Wft Hypothecair Krediet.

Oefeningen

Omdat financiële materie niet altijd voor iedereen even inzichtelijk is maar je het Wft certificaat wel nodig hebt, is het nuttig extra te oefenen met de stof voordat je aan een examen begint. Dat kan op Oefentoets.com. Hier kan je oefenen met verschillende onderdelen van de Wft. Per vraag vink je een antwoord aan, waarna je dadelijk te zien krijgt of het antwoord juist is, en zo nee, wat het goede antwoord moet zijn. Zo kan je zien welke lesstof je al beheerst en welke stof je nog eens moet herhalen.

Samenvatting van stof

Op Oefentoets.com vind je ook een samenvatting van de Wft Basis. Deze is gebaseerd op de officiële lesstof van NIBE-svv. Een studieboek voor Wft Basis is al snel driehonderd pagina’s groot, waarmee je toch al snel 65 uur bezig bent als je alles kritisch wil doornemen. Een samenvatting kan helpen als je de stof als eens door hebt genomen en een opfrissing van je kennis wilt, of als je na wilt kijken of je alles goed begrepen hebt.

Het behalen van je Wft Basis is belangrijk. Zorg dat je de stof inzichtelijk hebt en veel oefent, en vergoot je kans op het halen van een voldoende!