Leerprestaties

Wie weet ben je op dit moment druk aan het studeren. De belangrijke studiepunten moeten immers worden behaald. Op sommige momenten lijkt het leren van de stof een onmogelijke opgave. Laat staan het beantwoorden van de vragen in de oefentoets. Maar maak je vooral geen zorgen!. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je jouw leerprestaties kunt verbeteren.

 

Tip 1 – Draai muziek tijdens het leren

In het verleden zijn verschillende studies uitgevoerd naar muziek en leren. Zo bleek uit een onderzoek in 1993 door de wetenschappers Rauscher, Shaw & Ky dat jongeren die luisterden naar muziek van Mozart beter presteerden op een ruimtelijke redeneertest dan jongeren die dit niet deden. Dit is bekend komen te staan als het ´Mozart effect´. In de loop der jaren is het ´Mozart effect´ zowel geprezen als betwist. Wel is aangetoond dat muziek of ritme helpt om informatie beter te onthouden. Dit verklaart waarom je muzieknummers zo snel uit je hoofd kent.

 

Tip 2 – Probeer beelden voor je te zien

Het menselijk brein is niet alleen gek op muziek, maar ook op beelden. Probeer tijdens het leren dan ook de informatie voor je te zien. Maak er als het ware een ´film´ van die zich in je hoofd afspeelt. Hoe meer zintuigen je gebruikt tijdens het leren, hoe beter het brein informatie onthoudt. Dus probeer niet alleen de stof voor je te zien, maar spreek de tekst ook uit en voel, proef en ruik het! Onderzoek heeft aangetoond dat hardop lezen de leerprestaties verbetert. Je brein heeft namelijk de neiging om je eigen stem beter te onthouden.

 

Tip 3 – Maak zoveel mogelijk ezelsbruggetjes

Probeer zoveel mogelijk associaties te maken. Het bedenken van ezelsbruggetjes is in dit geval zeer effectief. Waar denk je aan bij een bepaald woord? Het gaat erom dat het brein de nieuwe informatie verbindt met oudere informatie. Hoe meer associaties je maakt, hoe beter dit proces gaat.

 

Tip 4 – Creëer rust in je hoofd

Het is zeer belangrijk dat je tijdens het leren rust in je hoofd hebt. Probeer je te concentreren op de stof en niet te denken aan allerlei andere zaken die je moet doen. Rust in je hoofd betekent dat je efficiënter en effectiever kunt leren.

 

Tip 5 – Creëer structuur met mindmapping

Voor een tentamen hoef je echt niet het hele boek uit je hoofd te leren. Je kunt de informatie beter ordenen aan de hand van een duidelijke structuur. Zo helpt het maken van een samenvatting om de stof op gestructureerde wijze op te schrijven.  Een andere effectieve techniek is dat van ‘mindmapping’. Dit is een manier om bepaalde verbindingen en patronen met elkaar in verband te brengen. Je kunt bijvoorbeeld een aantal vragen stellen over de stof:

• Wie?
• Wat?
• Waar?
• Wanneer?
• Waarom?
• Hoe veel?
• Hoe vaak?

 

Tip 6 – Test je kennis met oefentoetsen

Wanneer je de bovenstaande vragen kunt beantwoorden ben je al aardig op weg. Op een gegeven moment komt de datum voor het tentamen steeds dichterbij. Test alle stof die je geleerd hebt met een oefentoets. Op onze website kun je gratis oefenvragen en proefexamens maken. Zo zie je meteen of je leerprestaties door het toepassen van onze tips zijn verbeterd!