Wie weet heb je de afgelopen maanden rijlessen gevolgd. Inmiddels heb je mede dankzij het gebruik van oefentoetsen het theorie examen met vlag en wimpel gehaald. Gefeliciteerd! Maar voordat je de weg op mag moet eerst het praktijk examen behaald worden. Een spannend moment. Uit cijfers van het CBR blijkt dat ongeveer 52 procent van de rijexamen kandidaten in een keer hun roze papiertje halen. Met de volgende handige tips zorg je ervoor dat je bij de groep geslaagden gaat horen!

Tip 1: Zorg voor voldoende nachtrust

Hopelijk ben je niet al te zenuwachtig voor het rijexamen. Het heeft namelijk weinig zin en verhoogt de kans om fouten te maken. Probeer voordat je aan het rijexamen begint zo kalm mogelijk te zijn. Neem een zelfverzekerde houding aan met je kin omhoog en je borst vooruit. Een goede nachtrust helpt zeker om je de volgende dag topfit te voelen. Doe voordat je gaat slapen aan ontspanning. Neem bijvoorbeeld een lekker bad of maak je hoofd leeg door een leuke film of tv-serie te kijken. Ga op tijd naar bed en zorg voor minstens 8 uur slaap. Daardoor kom je de volgende dag uitgerust en zelfverzekerd over en maak je een betere indruk op de examinator. Hou jezelf voor dat het examen bijna hetzelfde is als een gewone rijles. Het verschil is dat je nu het felbegeerde rijbewijs halen kunt .

Tip 2: Kies voor een gezond ontbijt

Na het opstaan besef je het waarschijnlijk meteen: het is vandaag de dag van het rijexamen! Voor het grote moment moet je goed ontbijten. Neem er even goed de tijd voor. Je kunt het beste uitgebreid ontbijten met veel vitaminen en mineralen. Aan te raden is bijvoorbeeld vers fruit, brinta of yoghurt. Qua fruit blijken vooral bananen het goed te doen. Drink er een kopje koffie bij voor extra energie. Het is echter niet verstandig om teveel koffie te drinken. Dit kan ervoor zorgen dat je naar de wc moet tijdens het examen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ga voor het rijexamen voor de zekerheid nog even naar de wc.

Tip 3: Begin aan je rijexamen om 10 uur ’s ochtends

Je kunt het beste nog een extra rijles nemen voordat je begint aan het rijexamen. Het neemt namelijk heel wat spanning weg. Ook de tijd van het rijexamen speelt een rol of je wel of niet slaagt. Uit onderzoek is gebleken dat de kans van slagen het grootste is om 10 uur ’s ochtends. Dit heeft te maken met het feit dat het om die tijd niet zo druk is op de weg. Daardoor is het relaxter om te rijden. Tijdens de spits is de kans dat je fouten maakt veel groter. Je moet immers rekening houden met meer verkeer op de weg. Een ander voordeel is dat je niet de hele dag hoeft te wachten voordat je mag afrijden. Dit scheelt natuurlijk een hoop stress. In plaats daarvan sta je om een uurtje of 8 op en begin je alert en uitgerust aan je rijexamen. Succes!

Maak de volgende modules voor het behalen van je rijbewijs b theorie examen:

Auto theorie oefenen
Verkeersborden oefenen

 

rijexamen