VIL VCU

VIL VCU

Ben jij een intercedent? Dan is en Vil VCU diploma geschikt voor jou. Een intercedent is een professioneel iemand die bemiddeld tussen bedrijven met vacatures en werkzoekenden. Wanneer je personeel aan het zoeken bent voor VCA-gecertificeerde bedrijven, is het wel zo logisch dat je zelf ook beschikt over een VCA-certificaat. Daarom is er een Vil VCU diploma. Het woord Vil in Vil VCU staat dan ook voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden.

 

Waarom kiezen voor een Vil VCU?

Wanneer je een Vil VCU-diploma hebt, laat je zien dat je de basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. En uiteraard laat je zien dat je deze kennis kan toepassen in het belang van de mensen die je uitleent. Ook laat je zien dat je bekend bent met de wet- en regelgeving, dat je gevaarlijke situatie en handelingen kunt herkennen en je weet hoe je deze moet voorkomen. Maar dat is het niet alleen waarom je moet kiezen voor een Vil VCU, ook omdat je een volwaardig aanspreekpunt bent voor opdrachtgevers, management en ingeleende medewerkers. Eigenlijk laat u met een Vil VCU certificaat perfect zien wat er van u verwacht wordt. Maak het Vil VCU proefexamen en test je kennis!

Wat is het verschil tussen een VOL VCA en een Vil VCU?

Eigenlijk is de opzet exact hetzelfde alleen wordt er bij een Vil VCU gekeken vanuit de intercedent. Bij een Vil VCU wordt er op andere onderdelen om meer en specifieke kennis gevraagd. De onderwerpen waar we het hierover hebben zijn bijvoorbeeld: de wetgeving, taken, rollen en verantwoordelijkheden die voornamelijk gericht zijn op de uitgeleende werknemer. Wanneer je Vil VCU gecertificeerd bent, ken je de situatie ter plaatse en kan je de werknemer helpen om zijn of haar plek te vinden in het VGM-systeem.

Een VOL VCA is dus voornamelijk voor jezelf, maar met een Vil VCU doe je het vooral om de uitgeleende werknemers goed te informeren. Het is namelijk van belang dat wanneer je mensen uitleent aan VCA-gecertificeerde bedrijven, jij daar zelf ook kennis over moet hebben.

 

Wat je kan verwachten

Wanneer je je aan het voorbereiden bent voor het VCA examen en wanneer je deze gaat maken, wil je natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Het is daarom wel zo fijn om te weten wat er in het examen voor komt en wat je dus het beste kan gaan leren. Op deze manier kun jij je zo goed mogelijk voorbereiden op het examen.

De onderwerpen die aan bod komen in het examen zijn:

  • Arbeidsomstandigheden en Arbo-milieuwetgeving
  • Ergonomie
  • Een ongeval, en dan?
  • Bevorderen van veilig werken
  • Procedures en werkvergunningen
  • Taakrisicoanalyse
  • Bedrijfsnoodplan
  • Gevaarlijke stoffen
  • Gevarenbronnen
  • Persoonlijke bescherming

 

In 6 stappen je VIL VCU certificaat behalen

In 6 vrij gemakkelijke stappen is het Vil VCU-diploma te behalen. Hieronder lees je de 6 stappen die je moet doorlopen om het diploma te behalen. Uiteraard zijn niet alle stappen van belang bij iedereen.

 

Stap 1: Ga in gesprek met je werkgever

Als eerst is het belangrijk om in gesprek te gaan met jouw werkgever. Bespreek hierin bijvoorbeeld wat er verwacht wordt op het gebied van veilig en gezond werken. Bespreek hier ook hoe je de kennis voor het diploma op moet doen. Denk hier bijvoorbeeld aan een introductieprogramma, opleiding, coaching etc.

 

Stap 2: Zoek een opleiding

Er is een groot aanbod opleiding voor het behalen van je diploma. Het is daarom van belang om goed uit te zoeken waar je dit gaat doet. Uiteraard zijn er ook gewoon thuisstudies beschikbaar en daarom is het belangrijk om voor iets te kiezen waar jij je fijn bij voelt.

 

Stap 3: Volg een opleiding of een thuisstudie

Een vervolg op stap 2 is natuurlijk het volgen van de gekozen opleiding en/of thuisstudie. Voordat je het examen gaat maken moet je natuurlijk goed voorbereid zijn, zodat je gaat slagen voor het examen.

 

Stap 4: Examen doen

Wanneer je de stof goed in je hoofd hebt zitten, dan kan jij je gaan aanmelden voor je examen en uiteraard het examen gaan maken. Wanneer je een opleiding volgt, meldt de opleider je vaak aan. Wanneer je thuisstudie volgt kan jij jezelf aanmelden bij een erken examencentrum.

 

Stap 5: Het Vil VCU diploma registreren

Wanneer je geslaagd bent voor je examen, kan je diploma geregistreerd worden. Gelukkig heb je hier zelf niet zoveel mee van doen, want dit gebeurt automatisch. Wanneer je diploma geregistreerd staat, kunnen opdrachtgevers en werkgevers controleren of je over een diploma beschikt.

 

Stap 6: Herexamen doen

Het diploma is 10 jaar geldig en daarna moet u weer opnieuw een examen doen. Het wordt niet in de gaten gehouden wanneer je diploma verloopt en daarom moet u dit zelf in de gaten houden.

 

 

VIL VCU